In de ruimtelijke toedeling van emissies zijn er ten opzichte van de vorige reeks (1990-2022) de volgende actualisaties doorgevoerd. 

Landbouw

  • Aanwending en beweiding: Het jaar 2023 is toegevoegd. Naast een verdeling voor ammoniak (NH3) is er nu ook een aparte verdeling voor stikstofoxiden (N2O en NOx) beschikbaar. Bij aanwending is toepassing van organische producten onderscheiden als aparte categorie naast het gebruik van dierlijke mest en kunstmest. Alle verdelingen zijn gebaseerd op het door Wageningen Environmental Research (WenR Wageningen Environmental Research (Wageningen Environmental Research )) ontwikkelde model Initiator. Hierin zijn de meest recente gegevens over de productie en toepassing van de diverse mestsoorten verwerkt. Uitgangspunt hierbij is de verdeling van de mest op bedrijfsniveau. Daarbij wordt rekening gehouden met de mestproductie, de mestafzet (ook buiten de Nederlandse landbouw) en de mestgebruiksruimte, gegeven de geldende wettelijke gebruiksnormen voor fosfor en stikstof.
  • Nutriënten: Het Landelijk Waterkwaliteitsmodel (LWKM), ontwikkeld door Deltares en WenR, levert de ruimtelijke verdeling van uit- en afspoeling naar oppervlaktewater. Daarbij gaat het om stikstof- en fosfor vanuit zowel landbouw- als natuurbodems. In een reeks vanaf 1990 is de verdeling voor 2023 toegevoegd. Bij het berekenen van de verdelingen wordt rekening gehouden met veranderend landgebruik in de loop van de tijd. Landbouw en natuurbodems vormen aparte categorieën.
  • Stal en opslag: De verdelingen van emissies uit stallen, door opslag van dierlijke mest en opslag van kuilvoer zijn vernieuwd voor 2023 op basis van gegevens uit het bestand Geografische Informatie Agrarische Bedrijven (GIAB Geografische Informatie Agrarische Bedrijven (Geografische Informatie Agrarische Bedrijven )). Het GIAB  wordt samengesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ))  in samenwerking met WenR. Het bestand bevat de locatie van alle agrarische bedrijven in Nederland, met onderscheid naar hoofd- en nevenvestiging. De locatiegegevens zijn in overeenstemming met de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Bij  de actualisatie gaat het om veranderingen in zowel locatie, staltype als het aantal dieren.
  • Stalverwarming : Bij stalverwarming worden vooral aardgas en diesel ingezet. Er is een geactualiseerde emissieverdeling voor 2023 gemaakt die is gebaseerd op  het gemiddelde energiegebruik per bedrijf. Daarbij is onderscheid gemaakt naar melkvee-, pluimvee- en varkensbedrijven. Gegevens over de stallocaties en dieraantallen zijn afkomstig uit het meest recente GIAB. Gegevens over energiegebruik en brandstofinzet zijn afkomstig van Wageningen Social & Economic Research (WSER) en Wageningen Livestock Research (WLR).
  • Vergisting en mestbewerking:  Ook de verdelingen voor emissies via mestbewerking en -vergisting zijn vernieuwd. Voor mestbewerking is deze gebaseerd op de hoeveelheid geproduceerde mest per bedrijf. Dit geldt voor alle bedrijven die in de landbouwtelling 2023 de vraag over mestbe- en verwerkingstechnieken hebben ingevuld. De locaties van de vergisters zijn afkomstig uit opgaven van RVO en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit )). Vooralsnog hebben al deze locaties een gelijk aandeel in de emissie. Dat komt door het ontbreken van voldoende informatie over de geproduceerde hoeveelheid energie of de omgezette hoeveelheid mest per vergister.

Industrie

Asfaltcentrales: Deze zijn als nieuwe, apart te onderscheiden emissiebron toegevoegd aan de Emissieregistratie. De emissies worden verdeeld over de locaties van de asfaltcentrales. Vooralsnog hebben al deze locaties een gelijk aandeel in de emissie. Dat komt door het ontbreken van voldoende informatie over een nauwkeuriger verdeelsleutel zoals geproduceerde hoeveelheden asfalt en/of energiegebruik. 

Verkeer en vervoer

  • Binnenvaart: De verdeling van emissies door binnenvaartschepen is gebaseerd op het Automatic Identification System, waarbij via een transponder positie en vaarsnelheid van een schip worden doorgegeven. Deze worden gecombineerd met gegevens over het energiegebruik per scheepstype. Op deze manier  is de verdeling gebaseerd op het werkelijk aantal schepen en hun locatie. Alle data zijn geactualiseerd voor 2023. De data zijn afkomstig van Rijkswaterstaat en de Nederlandse organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek )).
  • Mobiele werktuigen (bouwsector): Deze verdeling is geactualiseerd voor 2023 met gegevens over aantallen woningen (nieuw en bestaand) en woningtype, afkomstig uit de BAG. Ook zijn de geactualiseerde verdelingen voor binnenvaart en recreatievaart meegenomen, de intensiteit hiervan is een maat voor het onderhoud van waterwegen.
  • Recreatievaart: Net als voor de binnenvaart is ook deze verdeling gebaseerd op door Rijkswaterstaat en TNO geleverde AIS Automatic Identification System (Automatic Identification System ) data voor 2023 in combinatie met gegevens over energiegebruik en scheepstypen. Eerder werden voor de verdeling ligplaatsen in jachthavens en telgegevens op vaarwegen gebruikt. Deze data waren inmiddels (sterk) verouderd.
  • Railverkeer: Deze verdeling is gebaseerd op het aantal afgelegde treinkilometers, waarbij onderscheid wordt gemaakt naar diesel/elektrische aandrijving en personen/vrachtvervoer. De gegevens zijn afkomstig van ProRail en geactualiseerd voor 2023.
  • Zeescheepvaart en visserij: De verdeling van emissies door zeescheepvaart en visserij is vernieuwd voor 2023. Deze op AIS data, emissiefactoren en scheepstype gebaseerde verdeling geldt voor het Nederlands Continentaal Plat (inclusief 12-mijlszone) en de Nederlandse havens. Naast de verdeling voor lucht is ook de verdeling voor emissies naar water geactualiseerd voor 2023. Deze is gebaseerd op de Wet Surface Area (WSA), het deel van schepen dat permanent onder de waterlijn ligt en daardoor gevoelig is voor corrosie en uitloging. De WSA kan worden afgeleid uit de gegevens zoals die worden gebruikt voor de verdeling van de emissies naar lucht. Data voor de verdeling van emissies door zeescheepvaart- en visserij worden geleverd door het Marine Research Institute (MARIN), TNO, Havenbedrijf Rotterdam en WSER. 

Overige verdelingen

  • Inwoners (bevolkingsdichtheid): Het aantal inwoners en de bevolkingsdichtheid zijn geactualiseerd voor 2023 met gegevens uit de BAG en gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS Centraal Bureau voor de Statistiek (Centraal Bureau voor de Statistiek)). Voor de bevolkingsdichtheid in het buitengebied is een aparte actualisatie uitgevoerd met behulp van CBS-gegevens over verstedelijking.
  • Riolen, overstorten en IBA’s (Individuele Behandelingsinstallaties voor Afvalwater): De verdeling voor emissies naar riool, via overstorten en IBA’s  is geactualiseerd met de neerslaggegevens over 2023 van het KNMI Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut). De emissie naar riool is de hoeveelheid verontreiniging die door een bron (zoals een bedrijf of een huishouden) in het rioolstelsel terecht komt.
  • Stikstofdepositie op oppervlaktewater: Deze verdeling  is aangevuld met de verdeling voor 2023, afkomstig uit de RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) berekeningen met het OPS (Operationele Prioritaire Stoffen) model.
  • Vreugdevuren: In 2023 waren er op diverse locaties in Nederland weer vreugdevuren. In samenwerking met TNO Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek ) zijn de gegevens over locaties en emissieverdeling vernieuwd.